RUS wil lustrumjaar bekronen met vijfde landstitel op rij

Op 16 april is het zover, dan wordt de finale om het landskampioenschap rugby bij de dames gespeeld in Amsterdam. Op het complex van Rugby Nederland wordt duidelijk of het de dames van RUS lukt om het nu al mooie lustrumjaar te voorzien van dat extra gouden randje. Hoewel RUS al jaren meedoet aan de top van rugbyend Nederland, is het zeker niet aan komen waaien. Een brede basis bestaande uit twee teams, goede trainers en een sfeer die zowel op- als buiten het veld aanstekelijk goed is, zorgen voor een solide basis. Daarnaast heeft RUS dit jaar ruim 20 nieuwe speelsters mogen verwelkomen, die zowel het eerste als het tweede team zijn gaan versterken. RUS is als enige vrouwelijke studentenrugbyvereniging met ruim 60 spelende leden dan ook een unicum in de Nederlandse rugbywereld.

De statistieken van dit seizoen lijken misschien voor zich te spreken, maar ondanks de ongeslagen status waren alle overwinningen dit jaar loon naar werken. Met name de wedstrijden tegen AAC, ook de tegenstander in de finale op 16 april, waren extreem spannend. Een zekerheidje is het landskampioenschap dan ook zeker niet. Alle support is daarom ook zeker welkom! Om er een onvergetelijke dag van te maken is de speciale Amber & Maroon Finale commissie al druk bezig met de voorbereidingen voor de grote dag. Posters worden gemaakt, uitnodigingen verstuurd en social media worden ingezet om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen naar Amsterdam!

Naast de finale van de dames, worden ook de finales van de mannen gespeeld. Om

11.00 uur is de kick-off voor de wedstrijd om de National Plate (mannen) en om

15.00 uur is de kick-off voor de finale landskampioenschap bij de mannen.

De finale vindt plaats op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam Adres: Bok de Korverweg 6, 1067 HR Amsterdam Kick-off tijd: 13.00 uur Entree: €5,00 (alle wedstrijden)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Amber & Maroon commissie: amberandmaroon@dames-rugby.nl  of +3163951436

Introductieweekend uit puppyperspectief

Bepakt en bezakt verlieten wij Utrecht voor Nieuwegein. De training begon zoals altijd gemoedelijk met dames 1, dames 2 en wij als puppy’s. De nieuwe leden werden klaargestoomd voor de wedstrijd die zondag zou plaatsvinden. Alleen zou daar aan vooraf nog veel plaatsvinden. Zo werden wij na de training opgewacht door drie Griekse godinnen die mededeelden dat het tijd was om ons te verkleden en liters bier te drinken. Er waren velen Griekse godinnen, maar ook Griekse strijders en een Knorr pak Griekse gyros met matching Albert Heijn huismerk tzatziki.

Dat vrijdagavond en nacht gezellig was, was voor sommigen wel te merken tijdens het ontbijt van zaterdagochtend. Toch ging iedereen met goede moed richting het bos van Driebergen. Een stormbaan lag daar op ons te wachten. Maar voor dat zo ver was werden wij eerst nog even goed gedrild door drie strenge leger dames. Na de drill-sessie namen de mensen van Hang-on het over en begeleidden ons richting de stormbaan apparatuur. Daar kon iedereen alvast oefenen voor de officiële stormbaan wedstrijd tussen team rood, zwart, groen, geel en blauw. Laten we het er op houden dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft en ik nooit mee zou moeten doen aan Expeditie Robinson.

Team blauw heeft uiteindelijk de stormbaan gewonnen, Sophie was het het behendigste en kreeg zilver, Anneke maakte de mooiste plons en kreeg brons! Na een warme douche stond ons een heerlijke maaltijd Griekse gyros te wachten. Het after dinner dip gehalte was hoog, maar er stond nog een quiz op ons te wachten. Team rood was erg snel met alle vragen, maar liep helaas vast op het Rus lied. Uiteindelijk heeft team groen gewonnen! s’Avonds hebben we ons koest gehouden en de film Mulan gekeken. De meesten waren wel gesloopt door de stormbaan en gingen op tijd slapen. Alle Rusjes moesten natuurlijk fit zijn voor de wedstrijden van zondag.

Allereerst begonnen de puppy’s tegen Leiden. We waren aardig zenuwachtig omdat er nogal wat grote meiden tussen zaten. Uiteindelijk hebben we verloren, maar we hadden een overwinningsgevoel omdat we trots op onszelf waren, het cool vonden om onze eerste wedstrijd te spelen en zoveel support hebben gekregen<3 De toppers van dames 1 en 2 hebben wel gewonnen en het was voor ons als puppy’s leerzaam om naar te kijken. Het was een superdupersunday en uiteindelijk ook een superduperweekend!

Iedereen bedankt voor dit leuke weekend

Het introductieweekend komt er weer aan: Oud-RUSje Lissa blikt terug!

Over een kleine twee weken is het zover: RUS gaat weer op introductieweekend! Om alvast een beetje van de sfeer op dit onmisbare weekend te verklappen, hier een terugblik van oud-RUSje Lissa over haar allereerste introductieweekend in 2009!

“In 2009 toen ik net een paar weken als nieuw RUS’je rondhuppelde, ging ik voor het eerst mee op Introweekend. Heel erg leuk, maar spannend vond ik het ook wel!

Het beloofde een heus herfstweekend te worden, prima rugbyweer dus. Op vrijdagavond verzamelden we in Utrecht en met een aantal auto’s gingen we opweg naar het Hoge Noorden. Ik was bang dat we in tentjes gedropt zouden worden, maar niets was minder waar! In een oude huisartsenpraktijk konden we onze luchtbedjes en slaapzakjes uitrollen, wat mooi paste bij het thema ‘Medisch Centrum West’. Als net nieuw RUS’je en zonder enig idee van ‘Het Introweekend’ had ik een bits weekend verwacht, waarin wij ons als nieuwe leden moesten bewijzen. Zo kwam het dat ik tijdens de vrijdagavond activiteit elk moment was voorbereid op ‘ontgroenings-taferelen’ en de dropping ieder ogenblik kon omslaan in een spookachtige horrortocht. Niets van dit alles! Het werd een fantastische avond (en een heeeele lange wandeltocht…) waar ik oudere RUS’jes leerde kennen, die her en der in het bos verstopt zaten met een lekkere alcoholische versnapering om ons warm te houden. Ik maakte kennis met het RUS-lied en ook andere rugby liederen werden uit volle borst gezongen terwijl we over de donkere Dwingeloo’se heide dwaalden. Nadat we de volgende ochtend in een gymzaaltje tijdens een kennismakings-les Zumba de kater eruit gezweet hadden, stond voor mij en nog wat anderen onze allereerste rugbywedstrijd op het programma. Het werd een vriendschappelijk potje waarbij allerlei oudere RUS’jes ons massaal stonden aan te moedigen vanaf de zijlijn, wat een fantastisch gevoel was dat! Nadat we lekker gedoucht in onze thema-outfit in het clubhuis neerploften, konden we ons tegoed doen aan een heerlijk stamppotbuffet – de perfecte maaltijd na een herfstige rugbywedstrijd! En zoals het hoort, werd de Derde Helft ook glansrijk gespeeld en het bleef nog lang onrustig in het clubhuis… De volgende ochtend konden we heerlijk uitslapen en nagenietend met mooie verhalen terug naar Utrecht.

Waar het introweekend ook naar toe gaat, het is een fantastische kennismaking met RUS. Na dit weekend kun je (eindelijk) het RUS-lied meezingen, ken je de meeste RUS’jes bij naam en gezicht en heb je je eerste wedstrijdminuten gemaakt. Dus ik zou zeggen: geef je op voor het introweekend 2015 want het belooft weer een legendarisch RUS-weekend te worden!”

Introductieweekend Tilburg 2010

Introductieweekend Tilburg 2010

RUS opent lustrumjaar in stijl

Afgelopen vrijdag was het eindelijk tijd voor het weekend waar iedereen al weken enthousiast over was: de opening van het lustrum. Al een paar weken werden we lekker gemaakt mailtjes, brieven en vooral heel veel geheimen.

Op het (persoonlijke!) geheime verzamelpunt (wat we de nacht van tevoren gekregen hadden) stond iemand van de lustrumcommissie in een gouden outfit klaar en liepen we (met een cadeautje wat we nog niet mochten openen) naar de Neude waar we met een gigantische groep meiden de lustrumcommissie met vlam volgden naar de Stadsgenoot.

We dronken bubbels, bier en om 11u kwam het filmpje waarin het thema bekend werd gemaakt: Niké, godin van de overwinning. Het filmpje was geweldig en werd vol enthousiasme ontvangen. De pakjes mochten eindelijk worden opengemaakt: een lint in de kleur van je team. Het doel van dit jaar: zoveel mogelijk punten scoren met je team. Nog onduidelijk waar je precies punten voor kunt krijgen, maar vooral team blauw scoorde waarschijnlijk al veel punten met een mooie fotoshoot.

De rest van de avond begint al wat blurry te worden: in legeroutfit werd bekendgemaakt dat we een stormbaan gaan doen met het introweekend en in sexy lingerie een modeshow gaan lopen. Wow! De zilveren pakjes van de vorige lustrumcommissie kwamen langs, andere toffe dingen kwamen langs, er was meer bier, ineens waren we in de kosten koper en gebeurde vast heel veel. Het was een goede stapavond met zo enorm veel RUS-jes erbij!

De volgende ochtend was het een uitdaging om uit bed te komen. De verzameltijd van 14:00 leek schappelijk in de uitnodiging maar toch eigenlijk best wel vroeg. Als brakke studenten zaten we in een collegezaal te luisteren naar Linda Franssen die heel vroeger bij RUS gespeeld heeft en in vogelvlucht verteld wat er de afgelopen sinds 1999 veranderd is. Hoe ze met de 7s keihard voor de olympische spelen getraind heeft, maar dat helaas niet gelukt is. Daarna werd onze “eigen” sevensspeelster Dorien in het zonnetje gezet met prachtige foto’s uit de oude doos.

Kitty van Male heeft als hockeyster wél de olympische spelen gehaald en daar een gouden medaille behaald. Ze geeft een kijkje achter de schermen met als belangrijkste boodschap dat het erom gaat hoe je met tegenslag omgaat. Beide praatjes waren enorm inspirerend en gaven mij in ieder geval heel veel energie voor de wedstrijd de dag erna.

De rest van de dag hebben we bij de Stadsgenoot geborreld, kregen een aantal meiden die helaas weggaan een vriendenboekje, werd de bestemming van de lustrumtrip met een geweldig filmpje bekendgemaakt en werden er voorzichtig weer wat biertjes gedronken. Ik wilde ’s ochtends niets liever doen dan in mijn bed blijven liggen, maar wat ben ik blij dat ik eruit ben gekomen voor deze heerlijke uitbrakdag.

De zondag moesten de meeste mensen aan de bak om te rugbyen en het waren twee mooie wedstrijden (wedstrijd verslag RUS1 en wedstrijd verslag RUS2). Vervolgens hebben we ouderwetsch mannen zien rugbyen, moesten de bockbiertjes opgedronken worden en was het heerlijk buiten zijn in het zonnetje.

Lustrumcommissie: bedankt voor het heerlijke weekend, ik ben benieuwd wat ons de rest van het jaar nog te wachten staat. Wat jullie verteld hebben klinkt al fantastisch, maar ik hoorde (uit betrouwbare bron) dat jullie nog lang niet alles verteld hebben. SPANNEND!

RUS 2 – BRC/REL 1

Tijdens het lustrumopeningsweekend speelde RUS2 haar eerste echte wedstrijd van het seizoen. De tegenstander was het clusterteam Breda uit het verre zuiden.

Voor de wedstrijd heerste in de kleedkamer een heerlijk ontspannen sfeer. We wisten niet wat de tegenstander ons zal brengen, maar oh wat hadden we er zin. De eerste verrassing was de opstelling – waar vorige week onze voorwaartsen aangezien werden voor lijners – nu bleek dat onze coach graag deze lijn wilde voorzette in de huidige selectie. Twee eerste rijers werden zowaar lijners: Anneloes als winger en Hadewijch op de fly-half. Beetje vragend keken we elkaar aan, maar al gauw haalden we onze schouders op. We gaan er gewoon voor!

De start van de wedstrijd liep moeizaam. Bij line-outs vloog de bal alle kanten op, onze support bleek van elastiek te zijn en slordig werd de bal klaargelegd. Hierdoor werd het behoorlijk rommelig en was het moeilijk voor onze scrumhalf Joni de bal veilig uit de rucks te halen.
Na een moeizaam kwartier begon onze motor eindelijk te draaien. De voorwaartsen knalden tegen de Bredaase verdedigingslinie en bij iedere knal werd de gainline ruim gehaald. Na enkele knallers werd de bal de lijn in gegooid waar we mede door handjes de ruimtes aan de buitenkant wisten te behalen. Dit harde werken resulteerde in onze eerste meters vooruit en uiteindelijke in onze eerste tries. Een try staat mij in het geheugen gegrift. Vlak voor de tryline van Breda zetten onze schone voorwaartsen een maul op. De maul stagneerde een beetje, maar dankzij een fantastische draai lukte het alsnog om met z’n allen al vallend over de tryline een klassieke voorwaatsen try te drukken.
Ook de lijners wisten fantastische tries te drukken. Met snelle balhandelingen en fantastische offloads resulteerde dit in tries van Rianne en Rachel.

In de tweede helft bleek de Bredase formatie uitgeput. Er ontstond nu zelfs ruimte achter de rucks waardoor de bal zo opgepakt kon worden en met een fraai sprongetje over de ruck een try gedrukt werd. Volgens mij was dit de manier hoe Eline haar debuut na bijna twee jaar blessureleed wist te bekronen met een fantastische try. We behouden de bal nu ook tijdens onze line-outs, mede dankzij het perfect springen van Jette en volgens mij werd door zo’n sprong ook een balletje of twee veroverd van Breda.
Anderen die terug kwamen na enige tijd van afwezigheid door blessures of niet waren Kiona en Priz. Meiden ik vond het fantastisch om ook met jullie weer op het veld te staan deze wedstrijd. Welcome Back!

Het uiteindelijke resultaat van de wedstrijd was 80-5, waarin we maar liefst 14 tries drukten. Wat zal onze lustrumheldin Nike trots zijn op deze overwinning. Dit werd dan ook ruimschoots gevierd langs het veld en biertjes attend en dansend op de bar van de Dikke Dries.

We mogen terug kijken op een fantastisch lustrumopeningsweekend. En oooh wat heb ik zin in volgende week. In een echte Utrechtse Derby tegen URC2 zal op de agenda staan!!!

RUS 1 – Thor

Na een fantastisch feest op vrijdag met een ongekende hoeveelheid bier, vooral overleven op zaterdag (waarbij de pijn verzacht werd door ongelofelijk inspirerende presentaties en het goede nieuws dat we met zn allen naar Mallorca gaan in het voorjaar) was ik zondag ochtend eerlijk gezegd nog een beetje brak. Dat nam niet weg dat ik, geïnspireerd door het mooie RUS weekend en de WK wedstrijden, ontzettend veel zin in de wedstrijd had! De wekelijkse en volgens mij redelijk gezonde spanning werd gebroken door een geweldige wedstrijd van RUS 2 tegen Breda. Hoewel ik alleen de eerste helft heb kunnen zien heb ik genoeg memorabele momenten meegemaakt. Trudy die als een stormram veel rucks (ver over de gainline) op wist te zetten, een prachtige try van Majella en Vera, Ruurdje die na een mooie break ietwat in de war bal sportief teruggaf aan Breda en Rachel die overal tussendoor zigzagde.
Toen moest even de focus weer naar onze eigen wedstrijd. De warming-up bleef erg lollig en weinig gefocussed maar uiteindelijk zorgde het laatste ‘even de knop omzetten’ oefeningetje voor de juiste instelling. Met in de opstelling opnieuw de newbies Petra en Annemarijn maar nu ook Elke die aan mocht treden in de lijn en natuurlijk Dorien op de 8! Best wel even wennen voor iedereen denk ik. Na 10-15 minuten veel op het middenveld te hebben gespeeld en toch ook wel erg veel met elkaar te hebben verdedigd viel de eerste try voor ons (vanuit de lijn als ik me niet vergis). Kort daarna volgden twee tries uit een super mooie running maul. De scrums gingen fantastisch en de line-outs (met mijzelf op de eerste springer, wat zomaar kon want zij hadden daar een dwergje neergezet) met wisselend succes. Hoewel Thor nog wel een try drukte en een penalty goal wist te verzilveren was het in de tweede helft echt alleen nog maar ons spelletje. De tries vlogen ons om de oren, Petra maakte er twee, Francien Erin en Myrthe hebben er ook enkele gemaakt en Annemarijn en Elke waren ook lekker bezig (hoewel ik niet zeker meer weet wie de daadwerkelijke tries maakte). Tot mijn schrik moest ik na een super handig popje van Laurijn vanaf de middenlijn nog even naar de tryline rennen. Ik hoopte een beetje op een winger die de bal kwam halen maar dat leek niet te gaan gebeuren. Gelukkig heb ik zonder te veel gekkigheid de tryline weten te bereiken, hoewel het er schijnbaar wel uitziet alsof ik geblesseerd ben aan 1 knie (zo ren ik dus gewoon…).
Na de wedstrijd mocht ik nog even een adje trekken met Thor omdat zij mijn gammele run ook wel mooi vonden en ik moet zeggen dat hoewel het bokbier fantastisch was, adten ervan is minder schön.
Verder hebben we nog even gebiert en worsten gegeten en de dames van de lustrumcommissie in hun prachtige pakjes (vooral Nollie aan het eind van de dag) mogen bewonderen. Wat een topdag en wat een topweekend. Wat houd ik van RUS zeg…

Oemoemenoe vs RUS 2

Wedstrijdverslag Oemoemenoe!
13 september 2015

Ondanks dat we maar met 7 vrouw sterk richting Middelburg vertrokken was de sfeer er niet minder om in de auto! Eenmaal aangekomen na de lange rit waren de meiden van de Oemoemenoe al aan het warmlopen. Gelukkig waren er een paar van hen bereid om met ons mee te spelen, zodat we een lekker potje konden rugbyen. Meteen vanaf de start met 12 tegen 13 waren we veel aan de bal en onze eerste try kwam al snel om de hoek kijken. Het was wat zoeken qua positionering, aangezien we natuurlijk een paar anderen bij ons hadden en ook de meeste dames van ons niet speelden op hun normale positie. Ondanks dit alles speelden we vlot en hebben we ze van het veld afgespeeld. We zochten de gaten op. Met onder andere de prachtige kick van Vera, die vervolgens een try drukte en Trudy die haar eerste, dan wel (onterecht) afgekeurde, try drukte! Hade heeft sprintjes getrokken als nooit tevoren en zo waren alle dames hard aan het werk voor een lekker snel spelletje!
Ik heb ontzettend genoten. Nu was de wedstrijd helaas van te voren al beslist, maar weet zeker dat als we er met ons volledige team hadden gestaan, we een kans op winst hadden gemaakt!
Nogmaals hulde voor de meiden van Oemoemenoe die met ons mee wilde spelen!

Introductiecursus begint weer bij RUS

Ben jij op zoek naar een gezellige sportvereniging? Heb jij nog nooit rugby gespeeld maar wel nieuwsgierig naar de sport of speel jij al rugby en wil je graag bij een studentenvereniging gaan spelen?
Je bent welkom bij RUS!

Rugby is een sport die toegankelijk is voor iedereen: groot, klein, sterk en/of snel. RUS heeft twee dames teams die in de ereklasse en de tweede klasse spelen. Voor iedereen is er dus een plekje beschikbaar.

Vanaf 16 september begint de introductiecursus van 6 weken. Hier leer je de basis van rugby kennen en natuurlijk de gezelligheid van de vereniging buiten het veld om.

Benieuwd naar verhalen van RUSjes:
Lees hier het verhaal van Maartje en Chloë die afgelopen jaar lid werden en hier het verhaal van Joni die al twee jaar actief lid is bij RUS.

Praktische informatie:

Wanneer: woensdag en vrijdag van 19.45 tot 21.30
Waar: Sportcentrum Olympos (kleedkamer 12 of 13)
Wat neem je mee: kleding die tegen een stootje kan, gympen (of als je ze al hebt: noppen)
Waar geef je je op: nieuweleden@dames-rugby.nl
Kosten: Eerste twee trainingen: gratis, daarna 10 trainingen voor €10

Joni: RUSje én geneeskunde studente

Nog een paar daagjes en dan begin ik alweer aan mijn derde jaar geneeskunde. Als kersverse studente liep ik twee jaar geleden de UIT. Ik was op zoek naar een leuke vereniging omdat ik graag wat meer wilde dan alleen studeren niet alleen maar ‘artsen to be’ in mijn sociale leven wilde.
Ik heb sporten altijd leuk gevonden, maar ben niet iemand die in haar eentje naar de sportschool gaat. Toen ik ontdekte dat de meeste studentensportverenigingen ook super gezellige verenigingen zijn was mijn keuze snel gemaakt: sport combineren met een hele leuke vereniging.
RUS is tot nu toe een bijzonder goede keuze gebleken!

Zoals de nieuwe studenten van dit jaar ook weer snel zullen gaan ontdekken, kost studeren gelukkig meestal niet de 40 uur per week die er officieel voor staat en houd ik tussen het studeren door meer dan genoeg tijd over voor leuke dingen en voor mij in het bijzonder RUS! RUS is voor mij de ideale combinatie tussen lekker sporten, gezellig een biertje drinken en leuke dingen doen, zonder veel verplichtingen. Natuurlijk ben ik zo veel mogelijk bij de trainingen, het blijft een teamsport, maar als ik er eens in de zoveel weken een training niet ben omdat ik een belangrijke deadline heb vind niemand dat erg.
Na de trainingen en wedstrijden blijven we vaak hangen om nog even gezellig iets te drinken en op vrijdag red ik het nog precies om af en toe na de training met de trein van half 11 naar mijn ouders te gaan. Zien zij mij ook nog een keer, tussen de rest van mijn drukke leventje door.

RUS is net als de meeste studentenverenigingen georganiseerd met een bestuur en commissies die samen zorgen dat alles goed geregeld is. In mijn eerste jaar werd ik gevraagd om lid te worden van de TRIPcommissie die ieder voorjaar een weekendje weg organiseert naar een andere stad in Europa (Dit jaar is ons Lustrumjaar dus gaan we een week wat verder weg?). Naast dat ik lekker aan het sporten was, werd ik dus direct opgenomen in de meer studentikoze kanten die de vereniging te bieden heeft. Behalve dat we op TRIP gaan, organiseren we onder andere een introweekend, borrels, een gala en gaan we naar toernooien.

Nog even en dan is de vakantie voorbij en begint het ‘gewone’ leven weer, met studeren, RUS en hopelijk binnenkort ook met jou!

Wil jij lid worden van RUS? Lees hier meer over de introductiecursus van RUS

Jong Ordina en Young Eiffel op bezoek bij RUS

Afgelopen zaterdag organiseerde RUS voor Jong Ordina en Young Eiffel een rugby clinic. Na de basis skills van het passen, het tackelen en de ruck te hebben geoefend, ontdekten de jonge werknemers ook het verschil tussen de voorwaartsen en de lijners. Ze hebben voor de eerste keer gescrumd en geleerd om een drie tegen twee situatie uit te spelen.

De clinic werd afgesloten met een heuze rugbywedstrijd die uiteindelijk door Young Eiffel werd gewonnen!
De dag werd zoals rugby getrouw afgesloten met een BBQ in de zon!

Het was een leuke dag waar iedereen echt van genoten heeft. Hopelijk hebben we weer nieuwe mensen rugbyfan gemaakt!

Jong Ordina en Young Eiffel, bedankt voor jullie inzet, enthousiasme en leergierigheid. RUS heeft er van genoten!